Fújják a magukét

A schoolturmix oldalán találtunk rá erre a remekbe szabott írásra, melyet a mi szilveszteri hangversenyünk apropóján gépeltek be. Íme…

“Megszakítás nélkül immár huszonkettedik alkalommal búcsúztatta az óévet az Orosházi Fúvószenekar egy szilveszteri koncerttel a helyi Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében, december 29-én. A teltházas rendezvény közönsége most sem csalódott, igazi élmény részese lehetett, aki ott volt az eseményen.

Mai, gépekkel telezsúfolt zenei világunkban üdítően hat minden olyan rendezvény, amelyen valódi zenészek, valódi hangszereket szólaltatnak meg. Igen, jól sejti mindenki, aki vegyes érzelmeket vél felfedezni első mondatomban. Egyrészről ugyanis nagyon nagy öröm, hogy még napjainkban is meg lehet tölteni egy színháztermet egy ilyen koncerttel, másrészről roppant szomorú, hogy már ennek is ennyire örülni kell. Merthogy ha nem is mindennapos, de sokkal zsúfoltabb programnaptárokat kéne látnunk, sokkal több zenekar honlapján.

Persze, lehet most hivatkozni a nehéz gazdasági helyzetre, miszerint „megélni is nehéz, nemhogy koncertekre járni”, azonban ez nagy általánosságban csak kifogás. Egyrészről ugyanis közel sem megfizethetetlenek (sőt, nem ritkán díjtalanok) az ilyen koncertek, másrészről érdemes lenne egyszer egy hónapban befektetni egy jegyzetfüzetre (van vagy 150,- Ft), és minden egyes kiadás, minden egyes tétel lekönyvelése után a hónap végén összeadni a felesleges dolgokra kiadott forintokat. Az eredményként kapott összeg bőven fedezné ezeket a koncerteket. Persze, ehhez meg kell mozdulni, fel kell öltözni, és valószínűleg tovább kell menni a sarkon a koncert helyszínéig… Micsoda akadályok!

A gazdasági válság a nagyzenekarokat mindazonáltal tényleg sújtja, hiszen a koncert az egy dolog, de arra rendszeresen próbálni kell, amihez megfelelő körülmények, kották szükségesek, nem beszélve sok egyéb másról. A legtöbb zenekart így az elhivatottság, a zene szeretete és a zenélés öröme tartja életben. Ki kéne azonban próbálni, hogy ezek a gondok megmaradnának, vagy legalábbis ekkorák maradnának-e akkor is, ha mi, a közönség igényelnénk, sőt követelnénk a minél több koncertet, és ezekre hajlandók lennénk valamennyit áldozni is. Merthogy az ingyenes fesztiválokon, a térzenéken ott vagyunk, mosolyogva nézzük, és élvezettel hallgatjuk a zenekarokat, csak valahogy talán nem értékeljük igazán magát ezt az élményt. Márpedig ha nem értékeljük, akkor hamarosan még kevesebb ilyenben lehet részünk. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a tehetséges zenészek egy idő után megelégelik a helyzetet és elmennek oda, ahol mindez teljesen másként működik. Elmennek, mert ott nagyobb a kihívás, jobban fejlődhetnek szakmailag, illetve egyáltalán, azt tehetik, amiért zenészek lettek: zenélhetnek!

Az Orosházi Fúvószenekar az élő példa arra, hogy igenis van nemhogy létjogosultsága, hanem jövője is az ilyen zenei produkcióknak. Gratulálunk a zenekarnak, s az új esztendőben sok hasonló sikert kívánunk, mint a szilveszteri koncert! Hogy ez biztosan teljesüljön, kövesse mindenki figyelemmel a zenekar honlapját, s ha időtök engedi, látogassatok el fellépéseikre! Higgyétek el, olyan élményben lesz részetek, amihez foghatót még nem tapasztaltatok! Csak meg kell mozdulni… De ez már rajtatok múlik!