Fabók dirigál – új karmesterrel kezdték az évet az orosházi fúvósok

30 év karnagyi munka után leköszönt az Orosházi Fúvószenekar éléről K. Tóth László. Hétfőn a zenekarosok már új karmesterükkel, Fabók Lászlóval kezdték meg a próbákat.

Januártól Fabók László vette át az orosházi fúvósok szakmai vezetését (Fotó: Melega Krisztián)

Januártól Fabók László vette át a zenekar szakmai vezetését (Fotó: Melega Krisztián)

A zenekarosok a kéthetes pihenő után nagy izgalommal készültek az év első próbájára. A művelődési központ nagyszínpadán először K. Tóth László köszönte meg a zenészeknek az elmúlt évtizedeket és a szilveszteri hangversenyen nyújtott kiváló teljesítményt. Kérdésünkre a leköszönő karmester elmondta, már várta a napot, amikor utódját bemutathatja, akit az egyesület közgyűléseválasztott meg még tavaly.

– A zenekartól nagyon nehezen, összeszorult torokkal köszöntem el, 55 év zenekari tagság után ez bizony nem egyszerű. De bízom a zenekarban, ha összefognak és továbbra is alázattal dolgoznak, annak meglesz az eredménye. A szilveszteri hangverseny óta többször találkoztunk volt tanítványommal és utódommal, sokat beszélgettünk a zenekarról és a szakmáról, átadtam neki a kottatárat és a raktár kulcsait is. Fabók László legnehezebb feladata az utánpótlás nevelése lesz, hiszen a zenekar létszáma erősen lecsökkent az utóbbi időben. Az első fellépéseket ahhoz kell majd igazítani, hogy mit tud eljátszani a zenekar. Bevallom, a szilveszteri műsorra is úgy készültünk, hogy mit tudunk eljátszani, de azt hiszem, ez nem érződött meg, a hangverseny kiválóan sikerült, igazi közönségsiker volt. Útravalóként annyit mondtam Lacinak, hogy legyen nagyon következetes a zenekarral szemben, és a muzsikát, a közönséget szolgálják mindenek felett – mondta K. Tóth László.

A búcsúzkodás után következett a bemutatkozás. Az új karnagy, Fabók László nem ismeretlen a zenekarosoknak, vezényelte már őket tavaly nyáron.
– Kettős érzések kavarognak bennem, hiszen nem olyan régen még ennek a zenekarnak aktív zenésze voltam, most pedig itt állok előttük, mint a vezetőjük. Másrészt visszacsengenek az elmúlt évek karnagyi tapasztalatai, Békéscsabán a konzervatórium fúvószenekarát vezettem – mondta.

A zenekar idei első komolyabb fellépése áprilisban, az evangélikus templomban a 43. Városalapítási hangverseny lesz, amit megelőz a március 15-i koszorúzáson a térzene. Most ezekre készülnek, az első próbán magyar történelmi indulókat próbáltak. Az új karnagynak azonban más, hosszabb távú elképzelései is vannak.
– Gyakorló komolyzenész vagyok a Szegedi Szimfonikus Zenekarban, ezért terveim szerint a zenekar repertoárjában az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kap majd a komolyzene. Természetesen nem ragadunk le egy stílusnál, lesz könnyűzene is a palettán – fogalmazott Fabók László.

Abban a régi és az új karmester egyetért, hogy az utánpótlás nevelése a kulcs a zenekar további eredményes működtetéséhez.
– Én is aktívan részt veszek az utánpótlás képzésben, mint az orosházi zeneiskola tanára. Küzdünk még nehézségekkel, de elindult egy folyamat – vélte Fabók. – Úgy látom, hogy a zeneiskola részéről is pozitív hozzáállás tapasztalható, bizakodó vagyok. A legnehezebb feladat a hiányos szólamok átmeneti és állandó pótlása lesz, de egyébiránt érzem, hogy egy összetartó zenekart vettem át, így nem lesz nagy gond. Célunk a folyamatos fejlődés, ha ez megvalósul, akkor minden rendben lesz – zárta az új karnagy.