történet

Fúvószenekarunkat elődeink 1929-ben alapították meg Orosházán, amely Magyarország délkeleti részén található. A megalakulás után az együttes az Önkéntes Tűzoltó Egyesület keretein belül tevékenykedett.

Rendezvényszervezőknek kis segítség: ide kattintva találják a rövid történetet, amit a fellépések előtt felolvashatnak rólunk.

A II. világháború a zenészek életében is komoly nyomokat hagyott, de azt követően ismét összeálltak. Nagyon sok fellépésük volt, hiszen akkor a megyében szinte egyedüli zenekarként működtek, s a kor divatjának megfelelően indulókat, polkákat, operett részleteket játszottak Szabó Mihály, majd később K. Tóth Lajos vezetésével. 1979-től Városi Fúvószenekarként tevékenykedtek tovább a Művelődési Ház keretein belül. A fúvószenekarok országos minősítésén először bronz, majd ezüst diplomát szereztek.

K. Tóth után K. Tóth

1982-ben a jelenlegi karnagy K. Tóth László édesapjától vette át a karmesteri pálcát. Valójában ekkor fiatalodott meg az együttes. Zenészeink nagy része általános iskolai és középiskolás diák, de egyre több felnőtt korú tagunk is van. Szinte minden műfajt játszó zenekar vagyunk, repertoárunkon a komolyzenétől a dixielandig minden megtalálható.

Orosházán több hagyományt teremtettünk: amire a legbüszkébbek vagyunk, az a városunk alapításának évfordulóján adott komolyzenei hangversenyünk, amit 1969 óta rendszeresen megtartunk az Evangélikus Templomban. Másik büszkeségünk a Szilveszteri hangverseny, melyet 1989-ben rendeztünk először, és azóta minden évben nagy sikert arat. 2004-ben indítottuk el Orosházán a Fürdővárosok Fúvószenekarainak Fesztiválját. Számos fúvóstalálkozón szerepeltünk kiemelkedő sikerrel, s a sok meghívásnak köszönhetően jártunk már Lengyelországban, Finnországban, Németországban és Romániában is. Magyarországon is sokat zenélünk, évente általában 40-45 fellépésnek teszünk eleget.

A Fúvószenekarok Országos Minősítésén 2005-ben három kategóriában – Koncertzenekari, Menetzenekari és Showzenekari – vállaltuk a megmérettetést, és mindhárom kategóriában „Kiemelt Arany Diploma” minősítést értünk el.

Karnagyváltás 30 év után

Nagy változást hozott a 2012-es év zenekarunk életében, hiszen K. Tóth László 55 év zenekari tagság és 30 év karmesterség után 2011 végén visszavonult. Utódjának egykori tanítványát, Fabók László kürtművészt választotta meg egyhangúlag az egyesület közgyűlése és a zenekar tagsága.

Karnagykeringő

Több mint 4 évnyi közös munka, próbák és zajos sikerek után 2016. áprilisában elköszönt tőlünk Fabók László karnagy. A békéscsabai származású, de Orosházán tanító Putnoki Zsolt művésztanár elvállalta a karnagyi felkérést, így 2016 májusától ő vezette a zenekar szakmai munkáját.

A közös munka nem tartott sokáig, hiszen családi okok miatt Budapestre költözött. Az egyesület vezetése végül az orosházi művészeti iskola igazgatójával, Kőszegi-Németh József énekművésszel, művésztanárral kötött szerződést, aki 2016. szeptemberében vette át a szakmai munkát. Vezetésével komoly sikert arattunk a 2016-os 27. Szilveszteri hangversenyen és a 2017-es 47. Templomi hangversenyen.

Hosszabb távra terveztünk, de az élet megint másként alakította a terveket. Családi okok miatt Kőszegi-Németh József 2017 augusztusában elköltözött Orosházáról, így újabb karnagykeresés kezdődött. Végül a csorvási Debreczeni Márk kapta meg a felkérést, így 2017 szeptemberétől a fiatal kürtművész vezeti a zenekar szakmai munkáját.

  • rajongó vagy már?

  • kövess minket twitteren is!

  • médiatámogatók

  • tárhelyszolgáltatónk