Új karnagy a zenekar élén

Adósak vagyunk itt a saját oldalunkon egy nagyon fontos hír közzétételével, melyről a helyi és a megyei médiumok már mind beszámoltak. K. Tóth László ugyanis 2011. év végén visszavonul, így az egyesület vezetősége új karnagyot keresett Laci bácsi utódjának.

Előttem az utódom: K. Tóth László és Fabók László (Fotó: Melega Krisztián)

Előttem az utódom: K. Tóth László és Fabók László (klikk a képre)
Fotók: Kálmán László és Melega Krisztián)

Sok egyeztetés után aztán egy mindannyiunk számára megfelelő jelöltet, Laci bácsi egykori tanítványát és zenésztársunkat, Fabók Lászlót választotta meg a közgyűlés karnagynak. A fiatal szakember 2012. január 1-jétől veszi át a pálcát.

Az alábbiakban az OrosCafé tudósítását adjuk közre.

Közgyűlést tartott az Orosházi Fúvószenekari Egyesület március 25-én a művelődési központban. A vezetőség Elfogadták a 2010-es év szakmai és pénzügyi beszámolóját, majd az idei év fontosabb fellépéseit és terveit ismertette K. Tóth László karnagy. 2011-ben a zenekar nem készül nagyobb turnéra, de a testvértelepülés, Zomba meghívását már elfogadták és júniusban a Tolna megyei településre utaznak. A napokban rendezett Tavaszi hangverseny mellett már próbálnak a fúvósok a 42. városalapítási hangversenyre, melyet április 23-án rendeznek az evangélikus templomban. Emellett szerepelnek majd az Orosháza Fesztiválon és kisebb-nagyobb rendezvényeken. Az évet a már hagyományos Szilveszteri hangversennyel zárják december végén. A tagság egyhangúlag fogadta el az idei terveket, és az egyesület költségvetési tervezetére is rábólintott.

A legnagyobb érdeklődést kiváltó napirend a karnagyválasztás volt. K. Tóth László – aki 55 éve tagja és 30 éve karmestere az Orosházi Fúvószenekarnak – pár hete bejelentette, hogy év végén nyugdíjba vonul.
– Csodálatos évtizedeket töltöttem el zenészként és karmesterként a zenekarban. A gyerekekkel közösen elértük, hogy egy kisvárosi zenekarból 3 kiemelt aranydiplomás együttes lettünk – mondta K. Tóth László, aki hozzátette: rengeteg sikeres külföldi és belföldi turné, hangverseny van a hátuk mögött, mindez végtelen büszkeséggel tölti el.
– Sajnos az utóbbi években egyre nehezebb volt a szakmai munka, hiszen főleg rézfúvós oldalon nagyon kevés gyerek érkezett a zenekarba. Rengeteget dolgoztam és küzdöttem ennek a folyamatnak a megállításáért, ám belefáradtam a kilátástalannak tűnő harcba. Emellett be kell valljam, én sem leszek már fiatalabb, az egészségemre is ügyelni kell. Ezért döntöttem úgy, hogy leteszem a pálcát és átadom a helyem egykori kiváló tanítványomnak – összegzett a karnagy.

A tagság egyhangúlag Fabók Lászlót választotta meg K. Tóth László utódjának. Az új szakmai vezető 2012. január 1-jétől veszi át a zenekar irányítását, addig másodkarmesterként ismerkedik a zenekarral és az egyesület munkájával. Az új karmestert rövid bemutatkozásra kértük.
– 1982-ben született Orosházán, az Eötvös téri általános iskolában tanultam. A zeneiskolában kürtösként K. Tóth László tanítványa voltam, és az Orosházi Fúvószenekarban játszottam egészen 1997-ig, amikor felvettek Kecskemétre a Kodály Zoltán Iskolába. 2002-ben a Szegedi Konzervatóriumban érettségiztem, majd felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem kürt egyetemi szakára, ahol 2006-ban szereztem kürtművész, művésztanári diplomát. Tanítottam a hódmezővásárhelyi zeneiskolában és a békéscsabai Bartók Béla Konzervatóriumban. Utóbbiban vezettem az iskola rézfúvós kamaraegyüttesét és az iskola fúvószenekarának is karnagya voltam. 2008 óta a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaként folyamatosan bővítem zenei tudásomat. Olyan hírességekkel dolgoztam már együtt, mint Jose Cura, Ennio Morricone, Medveczky Ádám. Köszönöm a zenekar és a szülők bizalmát, örülök hogy hazatérhetek oda, ahonnan pályám elindult.

Laci bácsival az Orosházi Városi Televízió interjút készített, melyben a múltról, az emlékekről és a visszavonulás okairól is beszélt. Ezt hamarosan megnézhetitek itt is. Fabók Lacival pedig a közeljövőben készítünk egy interjút, melyben részletesebben bemutatjuk leendő karnagyunkat akit kifaggatunk arról is, milyen szakmai munkát szeretne végezni a zenekarral jövő évtől.