Közösen fújták

Nem mindennapi koncertet adtunk még március végén, ugyanis hosszú évek után közösen játszottunk a zeneiskola kis zenekarával. A koncertről az OrosCafé.hu beszámolóját tesszük közzé.

Közel 30 éve nem látott és hallott zenei élményben lehetett része azoknak, akik március 22-én este ott voltak a művelődési ház színháztermében. XII. Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében megrendezett fúvószenekari koncertet a művészeti iskola és az Orosházi Fúvószenekari Egyesület közösen szervezte az együttműködés jegyében. Ezt takarta a koncert címe is: Zenéljünk együtt!

Köszöntőjében Zalai Mihály alpolgármester elmondta, két ok miatt is nagy esemény ez a mini hangverseny. Elsőnek említette, hogy a K. Tóth László fémjelezte évtizedek után az Orosházi Fúvószenekar élén ez az első koncertje az új karnagynak, Fabók Lászlónak.
– A koncert előtt megkérdeztem K. Tóth László karnagy urat, hogy mikor ült utoljára egy színpadon a két zenekar. Ő azt a választ adta, hogy lassan 30 éve. Ezért ez a második ok, amiért akár történelminek is nevezhetjük ezt a koncertet, amely az együttműködésről szól. Ez az alapfeltétele, hogy több muzsikus létrehozzon egy közös produkciót. A másik dimenziója, hogy egy intézmény és annak a gyermek zenekara és a város 1929 óta működő fúvószenekara is együttműködjön. Főleg annak fényében, hogy a felnőtt zenekarnál megvan az a több mint 80 éves tapasztalat, zenei kultúra és kapcsolatrendszer, amely szükséges egy komoly zenekar működtetéséhez. Viszont szükség van a zeneiskolára is, ahonnan az Orosházi Fúvószenekar utánpótlása is megoldódhat – mondta Zalai Mihály.

Elsőként a művészeti iskola Gyermek Fúvószenekara lépett színpadra Debreceni Örs vezetésével. A zeneiskolásokból álló zenekar néhány éve alakult. Az első indulójuknál Keresztesné Deák Andrea Flamingó csoportjának három majorette táncos lánya mutatta be tudását. A fiatal és tehetséges zenész palánták ezután könnyed indulókkal szórakoztatták a nagyérdeműt, de eljátszották Farkas Antal népdalszvitjét is.

Együtt kicsik és nagyok (klikk a képre) Fotók: OrosCafé.hu - Rajki Judit)

Együtt kicsik és nagyok (klikk a képre) Fotók: OrosCafé.hu - Rajki Judit)

Őket a felnőttek követték. Az Orosházi Fúvószenekar szakmai vezetését januárban vette át Fabók László, azóta hetente kétszer próbálnak és készülnek a tavasz legnagyobb fellépésére, a 43. Városalapítási hangversenyre, amit április 23-án tartanak az evangélikus templomban. A zenekar két fellépésen már túl van idén, elsőként a Linamar csarnokavatóján játszottak, majd a március 15-i koszorúzáson adtak térzenét. De a mostani volt az első nagyobb megmérettetésük a karnagyváltás után. A Hunyadi indulóval kezdtek, majd Kéler Béla Vígjáték nyitányát adták elő, amit Verdi egyveleg követett híres operaslágerekkel. A spanyol cigánytánc dallamaira a Horváthné Kriczki Zita vezette Bras formációs csoport tagjai táncoltak. A felnőtt zenekar egy könnyűzenei darabbal, Ted Huggens: Choral and Rock Out című művével zárta önálló műsorát.

A fináléban aztán összeült a két együttes, és Debreceni Örs vezényletével eljátszották az Albatrosz indulót a közönség vastapsa közepette. A szervezők elmondták, a sok pozitív visszajelzés miatt tervezik a további együttműködést a művészeti iskola és az Orosházi Fúvószenekar között.