Újabb váltás: augusztus végétől Debreczeni Márk a karnagyunk

Az új karnagy, Debreczeni Márk már megkezdte a munkát a zenekar élén
(Fotó: Rajki Judit)

Kőszegi-Németh József elköltözik Orosházáról, így átadja a karnagyi pálcát. Utóda, egy fiatal művészember a szomszéd városból, Csorvásról érkezett.

Tavaly szeptemberben a zenekar és a karnagy is hosszabb időre tervezett, de így alakult. A váltás oka prózai: Kőszegi-Németh József családjával az osztrák határhoz közeli Beled városába költözik, így nem tudja tovább vállalni a zenekar vezetését.

– Nehéz szívvel vettük tudomásul Kőszegi-Németh József bejelentését, hiszen egy kiváló embert és kiváló karnagyot ismertünk meg személyében, aki komoly szakmai munkát végzett a zenekar és a közönség megelégedésére. Magánéletében és szakmai pályáján további sok sikert kívánunk neki, és ha felénk jár, mindig visszavárjuk – fogalmazott Kovács Imre.

Az Orosházi Fúvószenekari Egyesület elnöke az augusztus 16-ai próbán jelentette be a zenekarnak a változást, és egyben be is mutatta az új karnagyot.

A bejelentés pillanata: Kovács Imre egyesületi elnök (b) Kőszegi-Németh József (k) leköszönő karnagy és utóda, Debreczeni Márk
(Fotó: Rajki Judit)

– Szűk két hét alatt megtaláltuk az új szakmai vezetőt, így augusztus 23-ától a csorvási kürtművészt és karmestert, Debreczeni Márkot bíztuk meg egy évre a zenekar vezetésével. Személyében egy fiatal, képzett és nagy ambícióval rendelkező karmester érkezett hozzánk. Márk azonnal beleveti magát a munkába, hiszen szeptemberben már a Tolna megyei testvér településre, Zombára hivatalos a zenekar, majd egy héttel később a gádorosi falunapon kell helyt állniuk – mondta Kovács Imre.

“Hosszabb időre terveztem, egy év lett belőle”

Sok emlékezetes próbát, fellépést és utazást köszönhetünk a most elköszönő Kőszegi-Németh Józsefnek, akinek az augusztus 19-ei koszorúzás volt az utolsó hivatalos fellépése az élünkön.
– Nagyon köszönöm a zenekar minden tagjának azt a fantasztikus hozzáállást, amivel az elmúlt egy évben rendre minden fellépésünket sikerre vittünk, le a kalappal minden egyes tag előtt. Hosszabb időre terveztem, egy év lett belőle, a költözés miatt sajnos át kell adnom a pálcát.

Most viszont egy fiatal kollégát ajánlok az orosházi zeneszerető közönségnek: nagyon örülök, hogy Debreczeni Márk személyében egy felkészült és ambiciózus szakember kerül a zenekar élére.

Személye reményt ad arra, hogy az Orosházi Fúvószenekar tovább építi a közel egy évszázados hagyományait, és hiszem, hogy az ő vezetésével továbbra is színvonalas produkciókkal tudnak a közönség elé lépni. Sok sikert kívánok az új karmesternek és a zenekarnak egyaránt! – zárta gondolatait Kőszegi-Németh József.

Zenész családból érkezett az új karmester

Debreczeni Márk 1991-ben született, és már kisgyermek korában megfertőzte a zene, azon belül is a fúvószene, hiszen édesapja a csorvási művészeti iskola igazgatója, tanára, és az ottani fúvószenekar karmestere. Márk előbb zongorázni, majd trombitálni tanult, a zeneművészeti középiskolát viszont már kürt szakon kezdte, végül 2015-ben diplomázott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán kürt- és karnagy szakon. Jelenleg rézfúvós tanár a Csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában, és most már az Orosházi Fúvószenekar karnagya is.

Augusztus 23-án megvolt az első próba is az új karnaggyal
(Fotó: Melega Krisztián)

– Izgatottan várom a munkát. Egy ilyen nagy múltú zenekart vezetni, mint az orosházi nagy felelősség és kihívás is egyben. Fontos, hogy a hagyományokat megtartsuk és az eddig kialakult kapcsolatokat folyamatosan ápoljuk.

Azonban hiszem, hogy a zenekarnak szüksége lesz újabb kihívásokra, újabb fellépésekre, amivel még jobbak lehetünk és tovább öregbíthetjük hírnevünket.

Ezen fogok dolgozni és köszönöm a bizalmat – mondta honlapunknak az új szakmai vezető.