Közönség, míg a szem ellát kontra zenekar

Így lehetne jellemezni egy rendezvényt Orosházán. Most kapcsoljuk riporterünket, aki nem túl röviden – mondhatni bő lére eresztve mondandóját – összefoglalja az est történéseit, sportnyelven. A mai napra esedékes képes tudósításhoz klikkeljen tovább. Itt is ajánljuk figyelmébe előző napi gyors galériánkat.

– Köszöntöm a www.ofze.hu olvasóit Orosházáról, a Városi Sportcsarnokból. Külön köszönet ezért Bogdánffy Csaba igazgató úrnak.

Hatalmas összecsapásnak lehettünk szem- és fültanúi az elmúlt órákban. Ennek a felállásnak (kb. 1200 ember kontra OFZE) ez volt az év legnagyobb megmérettetése. Bár a zenekar besorolása sem érdemtelen, de simán kiemelten* vették az akadályokat, élvonalban vannak hivatalosan is.

Ez az örökrangadók közé tartozik, mivel már a XVII. Méretei csak nőttek, míg öt éve stagnál hely hiánya miatt. Minden év december 29-én rendezik meg ezt az összecsapást.

Míg szemtől szemben nincsenek a résztvevők, addig két fő szálon futnak az események.


Ez a felkészülés szakasza.

Nézzük:
1. szál: a zenekar: Megpróbál megfelelni az elvárásoknak. Így heti több edzéstől sem riad vissza. Ahogy következik a nagy derbi, egyre hosszabbak ezek, esetenként sűrűsödnek is.
2. szál: az emberek csoportja: Stratégiai húzásokon törik a fejüket, ki és hol helyezkedjen el a küzdőtéren és a lelátókon. Szövetkezni kényszerülnek, hogy megjelenhessenek.

Meccs

A “gongszó” hagyományosan a bíró nélkül szólt.
Hamarosan a speakerek kiszólították Őt is. Előnyre akartak szert tenni a zenészek. Próbálkoztak könnyűvel és komollyal is, meg akarták tanítani kesztyűbe dudálni az emberek népes csoportját! Még a vendég táncosok bevetésétől sem riadtak vissza. Sőt! Énekesekkel (zenekarosokkal és légióssal) is erősítettek!

A helyzet egyre komikusabb volt. Show felé tolódott a hangulat. Az emberek szemén és arcán a meglepettség volt tapasztalható. Visszatapsolással próbálkoztak: sikeresen! Ismétlésre kényszerítették a zenekart. Micsoda csata ez, izzott a csarnok!

A fordulás után a bíró (aki az első számból ismét hiányzott), dalra fakadt.
Sportszerű helyzet: mindkét fél elismerte a bírói döntést, szép teljesítmény. Később azonban a spori kiállította magát, cserét kért. Segítségére fia sietett és vázolta az új taktikát. Kiemelte: a lábmunka szép, de keringőről szambára vált. Mindenkinek sikerült.

Közkívánatra nyereménysorsolás szakította meg a második félidőt. A rutinosabbak azonban ilyenkor sem hibáztak. Tudtak még koncentrálni, ott voltak fejben is, és tudták nem lefutott a meccs. Izgatottan várták, ki és mit húz ki, kerülnek-e be új játékosok a pályára a kispadról.

Ezt a részt nem gong, hanem üllő szó nyitotta meg. Így két rutinos zenekari tag próbált előnyt kovácsolni csapatának. Sikerült. Egy nyilvános Pusztaföldvári edzésen is láthattuk, ahogyan az egyik sportember eltöri szerszámát. Repült a kalapácsfej, ki tudta hol állt meg?

Most aztán tényleg izzott a csarnok! De közel sem véletlen felindulásból a bíró leintette a meccset. Egyes elemzők szerint ez lehet, hogy hiba volt, de az idő nagy úr! Talán ezért is hosszabbítás következett, ami után a sporttárs leintette a találkozót. Fellebbezésnek helye már nem volt.

Eredmény: döntetlen (Semmiképpen sem 0 : 0 !)

Értékelés:

Nézők csoportjából: – Megint magasra került a léc. Az előző is, de az most meg sem rezgett. A jövőben bízva újra részese szeretnék lenni ennek a találkozónak minél többször.

Zenekaros: – Hatalmas elvárásoknak kellet megfelelni. A velünk szemben elhelyezkedők tiszteletét, szeretetét és sportszerűségét kell elismernem, csak így tovább! Köszönjük a zombai, a pitvarosi és orosházi légiósok segítségét. Hajrá magyarok! Hajrá OFZE!

– Köszönöm a nyilatkozatokat. Nem szabad azonban megfeledkezni a stábról, a partjelzőkről sem, akik a bíró és a résztevők munkáját nagyban megkönnyítették. Búcsúzok innen Orosházáról, a sportcsarnokból. Köszönöm, hogy minket választottak. Jövőre ugyanitt!

2005. december 29.

Riporter:
Kálmán László, Orosháza, OFZE

Fotósok, kik az egyik és a másik galériát készítették: Czank Szilvia és Zsedényi Péter

Résztvevők:
bíró: K. Tóth László – karnagy
OFZE: Orosházi Fúvószenekar
Kb. 1200 ember: közönség
Légiósok:
– Nagy Krisztina – énekművész
– a Zombai Hagyományőrző Egyesület
vezetőjük: Toláczi József
– a pitvarosi felnőtt tánccsoport és a „Harmónia” ifjúsági formációs csoport Orosházáról
vezetőjük: Antali Zoltán
– Seres Angelika, K. Tóth Péter, Kovács Péter, Melega Krisztián – zenekari tagok

Speakerek (bemondók): Seres Angelika, Tóth Linda, Tóth Margit
Partjelzők: a vezetőség és a szülők, segítők

* a zenekar a 2005-ös minősítésen kiemelt arany diplomát kapott mindhárom kategóriában: koncertzene, show-zene és menetzene.