75 éves Ünnepi Hangverseny

75 év. Bizony, elég sok idő. Még kimondani is sok: hetvenöt! Pedig már ennyi ideje van fúvószenekar Orosházán. És október 2-án este mi erre emlékeztünk. Tisztelegtünk elődeink előtt, akik kitaposták nekünk a járatlan utat, amelyen nekünk csak végig kellett menni. De az is biztos, hogy a zenészeken nem látszik a 75 éves életkor, lévén, hogy fiatal a banda.
A hangverseny délelőttjén kilátogattunk a temetőbe, ahol koszorút helyeztünk el két egykori karnagyunk, Szabó Mihály, és K. Tóth Lajos sírján. Ők is azok közé tartoztak, akik a nehéz időkben mindent megtettek a zenekar fent maradásáért.

És eljött az este. Október 2. A hivatalos megalakulás dátuma: 1929. december 12. Annak, hogy nem ezen a napon tartjuk az Ünnepi Hangversenyt, egy oka van: túl közel van a Szilveszteri Hangversenyhez. Az pedig nem szerencsés, hogyha nagyon sűrítjük a programot.

Szóval másodika este. A koncert előtt meg lehetett tekinteni egy kiállítást rólunk. Az eddig eltelt hosszú idő sok-sok fellépéséről árulkodtak a képek, ruhák, hangszerek.

A hangversenyt Fetser János, városunk polgármestere nyitotta meg. A köszöntő után egy Kéler Béla nyitánnyal kezdtünk, ezt pedig követte rengeteg nagy sláger. Ezek közben pedig ajándékokkal halmoztak el minket: a Békés Megyei Hírlap, a Zeneiskola és a Művház is meglepett bennünket. Köszöntöttük azon elődeinket is, akik még közöttünk vannak, és el tudták fogadni meghívásunkat. Nekik a Honvéd Banda szólt, amit ők is rengeteget játszottak.

A karnagy úr kisebb ajándékokkal lepte mag azokat a tagokat, akik már hosszú évek óta itt zenélnek. Természetesen a zenészek sem maradtak adósak: K. Tóth László karnagy úrnak, és Csernai Lajos tanár úrnak a zenekar tagjai összedobtak egy-egy kisebb apróságot, meglepetést, ezzel köszönve meg áldozatos munkájukat.

“Ez egy komolyan könnyű koncert.” Ezt a megállapítást valamikor a próbák alatt tette karnagyunk. És valóban! Nem a megszokott szilveszteri show jellemezte ezt a hangversenyt, de hát nem is Szilveszter volt! Azért egy kis show mégis be lett csempészve. Két “öreg” tag J. Strauss: Tűzünnep című darabjánál kovácsjelmezt öltött, és egy üllőn adták elő a zenekarral a darabot, igen nagy sikert aratva. Ez egy kisebb ízelítő is volt szilveszter előtt.

A koncert végén pedig a közönség vastapsától kísérve a ráadás számokra került sor: “Éljen a Magyar”, és az elmaradhatatlan Samba for Band, természetesen színes ruhákban, sombreroval, és dobszólóval.

75 év. Bizony, elég sok idő. De reméljük, az önök segítségével még legalább egyszer ennyi lesz. Köszönjük a tapsot, a szeretetet, és a támogatást. Találkozunk december 29-én a Városi Sportcsarnokban a XVI. Szilveszteri Hangversenyen!