Karanténzene – ha a templomban nem fújhatunk, fújunk otthon

Az új koronavírus miatti veszélyhelyzetben elmaradt az 50. Templomi hangversenyünk. De egy vérbeli fúvós nem hátrál meg és nem esik kétségbe! Úgy döntöttünk, április 23-án, Orosháza újratelepítésének 276. évfordulóján is zenélünk nektek. Csak nem a templomban.

Pedig nagyon készültünk. Már a tavaly év végi 30. Szilveszteri hangverseny után elkezdtük a felkészülést, karmesterünk rögtön az első januári próbára hozta az új darabokat. Volt miből válogatni és volt mit gyakorolni.

Aztán jött a koronavírus, ami mindent keresztülhúzott

A veszélyhelyzet miatt március 13-án próbáltunk utoljára a kamarával, és persze szomorúak voltunk, de ahogy teltek a napok és bizonyossá vált, hogy az április 23-ai, 50. Templomi hangversenyt nem tudjuk megtartani, megfogalmazódott bennünk, csináljunk mi is egy karantén videót.

Indulhat a felvétel

Néhány napos ötletelés és szervezés után megszületett a döntés: Jacob De Haan Concerto D’amore című darabjából játsszuk el a finálét. Ezt a zenét januárban osztotta ki karmesterünk, Debreczeni Márk, és ezen a koncerten mutattuk volna be. Beszéltünk több zenész baráttal, akik már kipróbálták a karanténzene műfajt, felhívtunk hangmérnököt, operatőrt, vágót, tévés szakembert, hogyan csináljuk, hogy minél jobb legyen. Az infókkal felvértezve elkészült a felvétel használati utasítása, aztán belevágtunk.

Otthonában mindenki feljátszotta a megadott részt. Van, aki 20 perc alatt megvolt a felvétellel, de volt, aki több órát is elszuttyogott vele, mire megfelelő minőségben rögzítette az alig 1 perces zenét.

Mert nem mindegy, milyen fényviszonyok között, milyen szögben tartva a hangszert a mikrofon irányába, milyen távolságból készül a felvétel. Amikor pedig beérkezett a 40 féle hangsáv, elkezdődött az alapos munka.

Így nézett ki a videós vágóprogram, amin összeraktuk a 40 sávot

Hamar jöttek a gondok: valaki késik, valaki kicsit siet, nem elég hangos, túlzottan harsog. Felmerült, hogy a képek alá bevágunk egy korábbi felvételt, de mivel ezt a darabot még soha nem játszottuk fel, így ez az opció nem jöhetett szóba. Meg amúgy is: nehogymár csaljunk, azért is megcsináljuk!

Sok sok munkaóra és hangsáv illesztgetés után pedig megszületett az Orosházi Fúvószenekar első karaténzenéje. Itt ott nem minden tökéletes, néha kicsit belassul, máshol kicsit begyorsul, de benne van a szívünk és lelkünk ebben az 1 percben.

És ígérjük, ha vége lesz ennek a vírusos őrületnek, és végre újra együtt lehetünk, alaposan kigyakoroljuk és az egészet eljátsszuk majd egy nyilvános örömkonceten. Szóval jöjjön az OFZE karanténzene, városunk 276. születésnapján. Így zenélünk mi…otthon…
Isten éltessen Orosháza!
#egybandaegyhang#ofze#oroshaza