Újra szól a fúvószene a templomban

Több mint 5 évtizede a településalapítási ünnepségsorozat egyik biztos pontja az Orosházi Fúvószenekar templomi hangversenye. A Covid miatt két év kihagyás után 2022. április 23-án végre újra fúvószenét hallgathat a közönség az orosházi evangélikus templomban.

– A zenekar egyik kedvenc fellépése ez, ahol hazai közönség előtt olyan darabokkal kell kiállni, melyek nagy része térzenéken nem hallható. Egyben ez is jelenti a kihívást, hiszen mindössze néhány hónap áll rendelkezésre, hogy betanuljuk az egyébként technikás, nehéz műveket – fogalmaz Debreczeni Márk. 

A fúvósok karmestere hangsúlyozza, egy templomi koncert műsorát alapvetően meghatározza a hely szellemisége és az ünnepkör üzenete.
– Míg egy nyári térzenén inkább a szórakoztató műfaj a jellemző, addig egy templomi koncerten előtérbe kerülnek a nagyobb terjedelmű komolyzenei művek is.

Azonban igyekeztem most is úgy válogatni, hogy a közönség jól szórakozzon, sok ismert dallamot halljon a bő egy órás koncerten – mondja a zenekar szakmai vezetője, aki részleteket is elárul.

– John Williams és Ennio Morricone a filmzenék megkerülhetetlen alakjai, mindkét szerzőtől játszunk egy kiváló válogatást az ismert zenéikből. Kodály Zoltán a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik legnagyobb alakjaként igazán maradandót alkotott. Egyik legismertebb művéből, a Háry János című operájából a Toborzó dallama fog felcsendülni.

Bizton állíthatom, akinek a zenemű címe nem mond semmit, ahogy meghallja a dallamot, máris énekelni fogja magában.

Fúvószenekar lévén természetesen indulókat is játszunk, ezek közül pedig egy, a zenekar által régen játszott művet, Ifj. Johann Strauss Egyiptomi indulóját újítottuk fel. Ezek mellett két, folyamatosan repertoáron lévő fúvósdarabot, Jacob de Haan holland zeneszerző Concerto di Amore, valamint Michael Corb és Ulrich Roever Highland Chatedral című szerzeményét is előadja a zenekar – zárja a felsorolást Debreczeni Márk.

Debreczeni Márk karmester (Fotó: Palotás Rajmund)

Az Orosházi Fúvószenekar 50. Templomi hangversenye 2022. április 23-án, szombaton 18 órakor kezdődik az orosházi evangélikus templomban. Ha az időjárás engedi, 17 óra 30 perctől a templom tornyából fanfárt is fújnak majd a zenészek, így érdemes időben érkezni.

Belépődíj nincs, az eseményre regisztráció sem szükséges.

A hangversenyre ide kattintva lehet bejelentkezni a zenekar Facebook oldalán.