Hello Balaton – a vízben és a placcon is zenéltek az orosházi fúvósok

Gyerekek Orosháza, lóra! – hangzott el az Orosházi Fúvószenekarban már legendássá nemesedett felszólítás június 29-én reggel 5 órakor a PMK mögött. A zenészek persze ezt hallva nem lóra, hanem a buszra szálltak fel, ezzel kezdődött a 2023-as esztendő balatoni turnéja, ami két sikeres fellépést, rengeteg nevetést és néhány újabb, idővel szintén legendássá váló sztorit hozott.

– A zenekar évtizedek óta jár a Balatonra: a ‘70-es, ‘80-as években a Zánkai Úttörőtábor volt az úticél, 1991-ben voltunk először Szigligeten, ahová évtizedeken keresztül visszajártunk, 2019 óta viszont Pálköve, azon belül is a Nádfedeles Házikó a zenetábor központja, amit egy dunakeszi fúvószenekaros üzemeltet – összegez Kovács Péter Dávid. 

Az Orosházi Fúvószenekari Egyesület elnöke hangsúlyozta, idén két fellépést szerveztek az Orosházáról elszármazott Fésűné Bálint Gizella hathatós segítségével.
– Elsőként június 30-án a szigligeti strandon zenéltünk, ami, ha a Balaton mellett járunk kihagyhatatlan program. Másnap pedig Keszthelyre buszoztunk, ahol a parti sétányon, a kikötő melletti zenepavilonnál adtunk 1 órás térzenét a helyiek nagy örömére. Ez a néhány napos turné a pihenés, strandolás és zenélés mellett a zenekar számára a legjobb csapatépítő program. Így visszagondolva is elmondhatom, a jókedv végig adott volt, rengeteg nevetés és sok jó sztori kerekedett ki, és bízom benne, mindennek meg is lesz a látszatja a próbákon és a fellépéseken a következő hónapokban – összegez az egyesület elnöke.

A keszthelyi kikötő mellett – fellépés után

A turné előtt 1 héttel az orosházi zenepavilonban hangoltunk, ami egyben éles próba is volt a balatoni fellépések előtt.
– Kellett is az a térzene, hogy a próbatermi körülmények után átálljon mindenki a szabadtéri zenélésre, ami más kvalitásokat kíván – veszi át a szót a fúvósok karmestere.

A keszthelyi zenepavilon előtt

Debreczeni Márk hangsúlyozza, hogy a templomi hangverseny komolyabb hangvétele után a könnyedebb, laza, nyári térzenékre való stílusra is át kellett állni.
– A május és a június azzal telt, hogy elővettük és felfrissítettük a korábban már játszott könnyűzenei darabokat, de emellett új zenék is kerültek a kottaállványra. Ezek közül nagy tetszést aratott a közönség soraiban a 32-es baka vagyok én című katonanóta, amit a zenekar férfi tagjai énekelnek, illetve a Beatles Hey Jude című szerzeményének fúvós átirata is. Ám itt nem állunk meg, már próbálunk többek között Metallica és Guns N’ Roses darabot is, amiket a későbbiekben mutatunk majd be a közönségnek – összegzett Debreczeni Márk.

Aki belenézne, belehallgatna a balatoni térzenénkbe, a zenekar Facebook oldalán talál élő videókat. A szigligeti, immár hagyományos vízben állós indulózás ide kattintva, a keszthelyi, éneklős katonanóta ide kattintva érhető el.